erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
43803
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43803

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Wijk Corseele
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve met losse bestanddelen, mooi gelegen tegenover de protestantse kerk, uit de 18de eeuw. Nu in restauratie.

Ten noordoosten, bakstenen woonhuis van vijf (?) traveeën onder vernieuwd zadeldak met riet (voorheen pannen en golfplaten, en ervoor stro), door middel van muurankers op linker zijgevel gedateerd 1791, verbouwing of heropbouw van een oudere hoeve vermoedelijk in vakwerkbouw. Bakstenen erfgevel op gecementeerde plint met licht getoogde vensters op arduinen lekdrempel en met groene luiken, houtwerk vernieuwd. Getoogde deur in gesinterde bakstenen omlijsting met waterlijstje. Links zijgevel met jaartalankers en sieranker in schouw op geveltop.

Ten westen, aan de straat gelegen dienstgebouw van baksteen met in de erfgevel en zijgevel houten beplanking onder afgewolfd zadeldak (golfplaten in plaats van stro), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Centrale rechthoekige doorrit. Later bijgebouwde traveeën, zie bouwnaad, in de zijgevel met houten planken, vernieuwd bij de recente restauratiewerken.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Korsele

 • Is deel van
  Wijk Corseele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43803 (Geraadpleegd op )