Romp van Plankeveldmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Romp van Plankeveldmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Plankeveldmolen

Beschrijving

De "Planckeveldmolen" is gelegen in de Molenstraat, een doodlopende weg ten noorden van de Heerweg. Het is een stenen korenwindmolen van het type grondzeiler. De molen staat op het zogenaamde Plankeveld en is al zichtbaar op de Ferrariskaart in 1775 en had toen de naam "Spijtmolen". In een proces-verbaal van afpaling uit 1916 duikt de molen, zij het naamloos, opnieuw op. Vanaf 1834 zijn ook de eigenaars terug te vinden.

In 1925 plaatst men eveneens een elektrische graanmolen. In 1952 verwijdert men de kap en het gevlucht en wordt er een schuin dak met golfplaten aangebracht. In de jaren 1990 werd de molen hard gerenoveerd met een nieuwe bakstenen parement. In 2016 werd de molenromp ingericht als woning, wit gekaleid en afgedekt met een kegelvormig dak.

Het voormalig molenaarshuis (nummer 3) werd vervangen door een recenter gebouw.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 419-420.