erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
4382
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4382

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met voorgevel aan de Minderbroedersrui en achtergevel aan de Grote Goddaard, dat uit de eerste helft van de 19de eeuw dateert, wellicht met oudere kern. J.Fr. Philippart, leraar aan de Nijverheidsschool, liet in 1873 de begane grond verbouwen tot winkelpui. Het mansardedak werd in 1876 in opdracht van de hoedenmaker Corneille Leemans toegevoegd door de timmerman Joseph L. Van den Elsacker.

Rijwoning van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een mansardedak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel aan de Minderbroedersrui rust op de klassieke houten winkelpui uit 1873, met zijportaal, bewerkte pilasters, entablement met tandlijst en hardstenen plint. Rechthoekige vensters, haast vierkant in de topgeleding, met kwartholle dagkanten, individuele lekdrempel, en gietijzeren parapet. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst. De houten dakkapel uit 1876, oorspronkelijk met vleugelstukken, sluitsteen en gebogen waterlijst is verbouwd.

Achtergevel aan de Grote Goddaard met eenvoudige bepleisterde opstand van twee traveeën, met rechthoekige deur- en vensteropeningen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1873#437 en 1876#397.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4382 (Geraadpleegd op )