Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis met voorgevel aan de Minderbroedersrui en achtergevel aan de Grote Goddaard, dat uit de eerste helft van de 19de eeuw dateert, wellicht met oudere kern. J.Fr. Philippart, leraar aan de Nijverheidsschool, liet in 1873 de begane grond verbouwen tot winkelpui. Het mansardedak werd in 1876 in opdracht van de hoedenmaker Corneille Leemans toegevoegd door de timmerman Joseph L. Van den Elsacker.

Rijwoning van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een mansardedak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel aan de Minderbroedersrui rust op de klassieke houten winkelpui uit 1873, met zijportaal, bewerkte pilasters, entablement met tandlijst en hardstenen plint. Rechthoekige vensters, haast vierkant in de topgeleding, met kwartholle dagkanten, individuele lekdrempel, en gietijzeren parapet. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst. De houten dakkapel uit 1876, oorspronkelijk met vleugelstukken, sluitsteen en gebogen waterlijst is verbouwd.

Achtergevel aan de Grote Goddaard met eenvoudige bepleisterde opstand van twee traveeën, met rechthoekige deur- en vensteropeningen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1873#437 en 1876#397.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis ()

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met houten dakkapel met vleugelstukken, laatstgenoemde toegevoegd in 1876. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige vensters met lekdrempels, voorzien van gietijzeren leuningen; de kwarthol geprofileerde stijlen duiden misschien op oudere kern. Geleed kordon onder houten kroonlijst. Klassieke houten winkelpui; deur met kleine rechte stoep.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1876, Modern Archief 20.158, dossier 397.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek