Winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de muziekhandelaar J. Van Cauteren, naar een ontwerp door Emile Van Nieuwerburgh uit 1884. Deze architect was in Antwerpen actief minstens vanaf 1873, tot de overdracht van zijn praktijk aan zoon Modest omstreeks 1905.
Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel aan de Minderbroedersrui, rust op een klassieke houten winkelpui met middenportaal, pilasters, een entablement op consoles (vandaag afgedekt), en een plint uit blauwe hardsteen; gietijzeren voetschraper. Regelmatig van opzet, bestaat de bovenbouw uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, met oren in de middenas. De deurvensters van de eerste verdieping, in de middenas geaccentueerd door een sluitsteen, zijn voorzien van gietijzeren borstweringen vanaf de puilijst. Op de tweede verdieping kordonvormende lekdrempels en bewerkte onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroon- en tandlijst op gekoppelde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Eenvoudige, bepleisterde en beschilderde achtergevel in de Grote Goddaard, met enkelhuisopstand van rechthoekige deur- en vensteropeningen op lekdrempels.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204035 (geraadpleegd op ).
Neoclassicistisch dubbelhuis met drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan straat), waarvoor bouwtoelating van 1884 met ontwerp van architect Emile Van Nieuwenburgh. Bepleisterde lijstgevel met donker geschilderde en deels verbouwde houten winkelpui. Op de bel-etage, deurvensters afgesloten met ijzeren hek en gevat in een riemomlijsting op neuten, het middenraam versierd met oren en een sleutel. Rechthoekige vensters op derde verdieping; gelijksoortige omlijsting, eveneens verrijkt met oren in de middentravee; onderling verbonden lekdrempels en panelen op de borstweringen. Klassiek hoofdgestel met spiegels in de fries, per travee onderbroken door uitgewerkte en gekoppelde modillons kroonlijst met tandlijst.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4383 (geraadpleegd op ).