erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
43848
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43848

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met oude kern, thans van het semi-gesloten type ingeplant op de grens met Ooike. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een verhard rechthoekig erf met ijzeren toegangshek aan gemetste pijlers in de zuidoosthoek.

Ten noorden, boerenhuis van acht traveeën samen met zes staltraveeën onder één zadeldak (zwarte pannen, nok loodrecht op de straat) met ijzeren klokkenstoel, met oude kern, uitgebreid circa 1865. Beraapte erfgevel op imitatiebreukstenen plint. Rechthoekige vensters onder I-lateien met rozetten en luiken. Rechthoekige deur.

Ten oosten, in L-vorm aangebouwde dwarsschuur van zes traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), in de straatgevel op het poortanker gedateerd 1864. Erfgevel met rechthoekige doorrit ter hoogte van de getoogde straatpoort; groengeschilderd houtwerk. Voorts vierkante getraliede houten blokvenstertjes.

Ten zuiden en ten westen, in L-vorm ingeplante stalvleugel en wagenhuis onder pannen zadeldaken (nok loodrecht op en parallel aan de straat); oostelijke puntgevel met jaarankers 1869 en bakstenen ruitmotief. Erfgevels met rechthoekige en korfboogvormige openingen, laatstgenoemde met beschilderd boogveld met voorstelling van een auto.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Semi-gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43848 (Geraadpleegd op )