Herberg De Zwaan

Gemeente Kruishoutem

• Adrescontrole Kruishoutem (adrescontroles: 01-04-2008 - 01-04-2008).
  • Inventarisatie Kruishoutem (geografische inventarisatie: 01-03-1999 - 30-06-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg De Zwaan

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wannegem-Lede

Beschrijving

Zogenaamd "De Zwaan". Voormalige herberg, tussen 1966 en 1976 gebruikt als gemeentehuis, thans bistro, taverne, tea-room. In verschillende fasen opgetrokken, voorheen witgekalkt langgestrekt gebouw, nu negen traveeën onder zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot 18de eeuw. Thans gecementeerde straatgevel met rechthoekige vensters onder houten lateien; kleine roedeverdeling en halve luiken. Bakstenen deuromlijstingen op neuten met oren in tweede en negende travee, laatstgenoemd gedicht. Rechthoekige deur met bovenlicht, drie treden en ijzeren leuningen in zevende travee, erboven ovaal uithangbord met zwaan.

Verankerde gewitte achtergevel met behouden licht getoogde beluikte vensters.

Interieur. Bewaarde vroegere café-inrichting en kamers met haard en schouw met schouwboezem met stucpilasters en lijstwerk.

Erf met achteraan gewit wagenhuis van vier traveeën onder pannen schilddak van circa 1900. Erfgevel met drie open korfbogen en dito poort rechts.

• DEVOS P. 1982: De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 534-536.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen