Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wannegem-Lede

Beschrijving

Herenhuis met voortuin afgesloten door ijzeren kettingen aan gietijzeren zuiltjes. Dubbelhuis van oorspronkelijk vijf, heden zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (zwarte pannen), met kern uit eerste kwart 19de eeuw, uitgebreid tot huidige vorm eind 19de eeuw. Gepleisterde en beigegeschilderde straatgevel op arduinen plint. Verankerde oudere kern met rechthoekige beluikte vensters met roedeverdeling op arduinen dorpels; toegevoegde zijrisalieten met rondboogvensters. Aflijnende houten kroonlijst op voluutconsoles. Rechthoekige deur tussen arduinen pilasters en bekronend balusterbalkon op consoles.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen