De Coninck van de Moren

Beschrijving

Traditionele diephuis genaamd “de Coninck van de Moren”, op de hoek van Moriaanstraat en Moriaanstraatje, uit de tweede helft van de 16de eeuw. Het pand werd gerestaureerd nar een ontwerp uit 1976. De werken betroffen het decaperen en herstellen van het bak- en zandsteenparement, en de reconstructie van de trapgeveltreden.

Hoekhuis van drie bij twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op het Moriaanstraatje, pannen). Opstanden in bak- en zandsteenbouw met sokkel, speklagen, hoekketting en steigergaten, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van aangepaste rechthoekige vensters met een hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen waarvan de kwarthol geprofileerde negblokken en de meeste lateien bewaard bleven. Aan het Moriaanstraatje, trapgevel van zeven treden met schouder- en topstuk. De drieledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, en in de hogere geledingen door een rechthoekig luik, alle met kwartholle negblokken en verweerde druiplijsten. Aan de Moriaanstraat, rechthoekige deur in een vlakke omlijsting op neuten uit de vroege 19de eeuw in de eerste travee.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#58042 en 18#58332.