erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
4388
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4388

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis van het type eenkamerwoning, één travee breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw. Het pand werd in opdracht van Gustaaf Deliën gerestaureerd, naar een ontwerp door de architect Pieter De Breuck uit 1976, uitgevoerd in 1977-1978. Wegens bouwvalligheid moest de trapgevel worden gesloopt en heropgebouwd. Architect Bart Van Aelst voegde het pand samen met het aanpalende Moriaanstraat 11, en renoveerde beide tot één eengezinswoning.

Trapgevel van zes treden met topstuk in bak- en zandsteenbouw met speklagen en kwarthol geprofileerde negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. De pui bestaat uit een deur met middenkalf en gekoppelde kozijnen met druiplijsten en wigvormige ontlasting. Aangepaste kozijnen met druiplijst en lekdrempel op de bovenverdieping en in de geveltop, die verder wordt geopend door een luikgat.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#57840 en 18#68379.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4388 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.