erfgoedobject

Poortgebouw en gastenkwartier kartuizerpriorij

bouwkundig element
ID
43887
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43887

Juridische gevolgen

Beschrijving

Poortgebouw met deels behouden voormalig gastenkwartier van de kartuizerpriorij "Sint-Maartens-Bos", daterend van 1770-1772/73.

Als doorgang van de straat behouden kloosterpoort op het einde van de vroegere toegangsdreef, begrensd met flankerende vleugels van het gastenverblijf aan de oostkant van het vroeger voorplein van het klooster, nu twee woningen (nummer 16 in poortgebouw met ten zuiden aansluitende vleugel, nummer 17 ten noorden aansluitende vleugel). Classicistisch poortgebouw van twee bouwlagen onder mansardedak (leien). Gerestaureerd in 1988-89 onder leiding van architect L. Coolens (Lierde). Identieke voor- en achtergevel van bepleisterde baksteen met hardsteen. Hoofdgestel op geblokte hoekbanden en onder driehoekig fronton met ovale oculus als zoldervenster. Rondboogpoort in geprofileerde omlijsting op imposten, met opvallende sluitsteen en blind bepleisterd boogveld.

Wellicht ontpleisterde bak- en hardstenen zijvleugels van één bouwlaag en vijf traveeën onder leien zadeldak met dakkapellen. Zelfde rechthoekige vensters als van nummer 15, vlak omlijste rechthoekige deur met waaiervormige roedeverdeling in het bovenlicht in westelijke gevel van nummer 16. Drie gekoppelde rondbogen met booglijsten op pilasters in de westelijke gevel van nummer 17. Voorerf van nummer 16 ten zuiden en ten noorden met vroegere bedrijfsgebouwen van hoeve, volgens kadasterarchief uit derde kwart 19de eeuw.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief.
  • Algemeen Rijksarchief, Verzameling Kaarten en Plannen, 1ste reeks, handschrift, nummer 1887.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Gebouwd in 1767 naar een ontwerp van J.B. Simoens.

  • COCK M. 2011: De nieuwbouw van de kartuizerpriorij van Sint-Martens-Bos in Sint-Martens-Lierde naar de ontwerpen van Jan Baptist Simoens (1762-1773), Het Land van Aalst 63.3, 257-276
Auteurs : Debonne, Vincent
Datum:

Relaties

  • Is deel van
    Kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Poortgebouw en gastenkwartier kartuizerpriorij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43887 (Geraadpleegd op )