Oude Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oude Pastorie

Beschrijving

"Oude pastorie" van de verdwenen oude parochiekerk van Sint-Martens-Lierde. Sinds het derde kwart van de 19de eeuw (zie Poppkaart) tweegezinswoning, teruggaand op de in oorsprong minstens 17de-eeuwse vroeger omgrachte voormalige pastorie. Achterin gelegen aan zijarm van de straat die noordwaarts over de Larebeek de Keiberg opleidt. Op kaart van 1686 als rechthoekig omgrachte pastorie weergegeven naast de Larebeek. Pastorie van leem vergroot met kamer in 1622; melding van latere bouwwerken onder andere van nieuwe kamer van steen en kelder (1629); hersteld in 1739, 1753. Heden lang alleenstaand breedhuis van één bouwlaag onder pannen zadeldak; nummer 9 van drie traveeën met zijn achterbouw van drie traveeën wellicht voornamelijk uit de 18de eeuw; nummer 7 van vijf traveeën sterk aangepast door verbouwingen onder meer in de eerste helft van de 20ste eeuw maar bewaart oudere moerbalken. Naar het zuiden gerichte voorgevel van nummers 7-9, doorlopende gewitte lijstgevel waarvan uitzicht voornamelijk bepaald door vernieuwing gevel in de loop van de 20ste eeuw (naar verluidt van 1921 met rechts bij nummer 9 aangebouwde paardenstal van twee traveeën); ontsierende jongere kleine aanbouwen. Achterste huishelft van nummer 9 bewaart enige originele muuropeningen namelijk in oostgevel: lage steekbogige achterdeur in overschilderde gesinterde bakstenen omlijsting tussen twee haast vierkante vensters, in achterpuntgevel (noorden): getralied keldervenster en twee kleine steekbogige zoldervensters. In nummer 9 tevens grosso modo behouden binnenindeling met overwelfde kelder op noordwestelijke hoek; behouden moerbalken, in achterkamer één versierd met onder andere kelk met hostie in hartmotief. Alkoof in opkamer. Schouwlichaam van vroegere bakoven in noordoostelijke kamer.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Kas van Religie, nummer 423.
  • Rijksarchief Ronse, Sint-Martens-Bos, nummer 87, f 157.
  • DE BROUWER J., Bijdrage tot de geschiedenis van de kerkelijke instellingen en het godsdienstig leven in het Land van Aalst tussen 1621 en 1796, Deel V, Dendermonde, 1975, p. 319.

Auteurs: Verbeeck, Mieke