• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve opgericht in 1776 naast de oude kerksite van Sint-Martens-Lierde; later woning van de schildersfamilie Van Den Bossche. Achterin gelegen boerenhuis van aanvankelijk één bouwlaag en zeven traveeën; reeds in het tweede kwart van de 19de eeuw gesplitst in twee woningen, herhaaldelijk aangepast en uitgebreid: onder andere verhoogd met halve verdieping en links uitgebreid met drie traveeën. Heden twee dubbelhuizen van vijf traveeën onder zadeldak. Gekruiste lelieankers met jaartal 1776 op rechter zijgeveltop; eronder, tussen beide getraliede zoldervensters opschrift "V G 1925" in de gevelcementering met schijnvoegen, mogelijk verwijzend naar een aanpassing. Geel- en grijsgeschilderde gecementeerde voorgevel van nummer 25 met jaartal 1776 in sluitsteen van voordeur doch enkel twee rechter venstertraveeën teruggaand op oudste boerenhuis. In L-vormig aansluitend vroeger bedrijfsgebouw links, wandschildering gedateerd 1948 en gesigneerd J.B. V.D.Bossche.

Nummer 27. sinds het vierde kwart van de 20ste eeuw met nieuw bakstenen gevelparement en schuilgaand achter U-vormig opgestelde bedrijfsgebouwen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, voorheen met mestvaalt op straathoek. Sterk gewijzigd boerenhuisinterieur bewaart verschillend versierde moerbalken.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Het L-vormig aansluitend bedrijfsgebouw links van huisnummer 25 is afgebroken.