Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Gelegen naast het nummer 29. Herinnerend aan de vroegere kerk, kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes gedateerd 1877 op geveltop; gebouwd ter vervanging (of vergroting ?) van een oudere kapel ter hoogte van het westportaal van de circa 1788 gesloopte oude parochiekerk. Ondiepe rechthoekige wegkapel met smallere en lagere sluiting tegen de westelijke achtergevelhoek van nummer 29. Neogotisch getinte baksteenbouw, hersteld in 1974. Voorpuntgevel met brede dubbele deur in hoge spitsboog tussen lancetvormige spaarvelden omlijst met gesinterde baksteen. Bij herstelling herschilderd opschrift in bepleisterd boogveld van deur. Voorheen ruime getraliede beglaasde deurlichten.

Christusbeeld aan kruis boven gemarmerd houten altaar; meerdere gepolychromeerde heiligenbeelden op getrapte sokkel van altaar met van links naar rechts Heilige Antonius, Heilige Theresia, Onze-Lieve-Vrouw met lichtaureool, Heilige Jozef, Heilige Barbara; andere kleinere heiligenbeeldjes.

• Sint-Martens-Lierde, kerkarchief, nr. 95, Liber Memorialis.

Auteurs: Verbeeck, Mieke