Kapel Sint-Rochus

Alternatieve naam Kapel ten Nuvel

• Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Heilige Rochus

is beschermd als monument Kapel Sint-Rochus

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kapel Sint-Rochus met omgeving

Beschrijving

Voorheen bekend als "Kapel ten Nuvel", gewijd in 1560, omgeven door beuken. Rechthoekig gebouw met driezijdig gesloten koor. Zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien) met klokkenruiter. Recent gecementeerde bakstenen gevels met behouden zandstenen hoekstenen, afgeschuinde sokkel, aandak op schouderstukken. Voorgevel met zandstenen korfboogpoort en zandstenen betralied rechthoekig venstertje met druiplijst onder latere luifel op houten kraagstukken. Groot rechthoekig bovenvenster met druiplijst in zandstenen negblokken en eenvoudig rechthoekig zolderluik. Rondboogvenster in geprofileerde zandstenen omlijsting in elke zijgevel en in koorsluiting (gedicht). Storende cementering. Pleisteren (?) kruisoverwelving op consoles, gestabiliseerd door trekijzers.

Mobilair: Barok portiekaltaar met Sint-Rochusbeeld (17de eeuw).

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea