Neoclassicistisch burgerhuis

Straat Moriaanstraat
Locatie Moriaanstraat 4, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is beschermd als monument Burgerhuis in empire en second empirestijl

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met Louis-Philippe-inslag, volgens de bouwaanvraag van 1852 gebouwd in opdracht van van C.A. Bolsius.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een geprofileerde hardstenen plint. Rondboogvormige muuropeningen met bewerkte sluitsteen op de begane grond; voorts rechthoekige vensters met afgeronde hoeken, op de tweede verdieping met gietijzeren leuning. Kroonlijst met tandlijst; eronder consoles, onderling verbonden door kordon. Deur en poort met straalvormige waaier; gietijzeren traliewerk met figuratieve voorstelling in deurvenstertje.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1852#863.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet