erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 4390   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4390

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met Louis-Philippe-inslag, volgens de bouwaanvraag uit 1852 opgetrokken in opdracht van de metaalbeslaghandelaar C.A. Bolsius. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. De werken werden uitgevoerd in 1853.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeƫn en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Rondboogpoort en vensters (rechts verlaagd tot deur) met een bewerkte sluitsteen op de begane grond. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijstingen, op de eerste verdieping vanaf de puilijst en voorzien van gietijzeren parapetten, op de tweede verdieping met individuele lekdrempels. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst op uitgelengde consoles waartussen casementen, vormt de gevelbeƫindiging. Vandaag in verval met gedeeltelijk verlies van het stucdecor.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1852#863.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4390 (Geraadpleegd op 21-09-2019)