Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Grote gesloten bakstenen hoeve (nummer 25) onder pannen zadeldaken, tenminste uit begin 20ste eeuw, mogelijk zelfs nog uit eind 19de eeuw; vervangt een oudere hoeve waarvan wellicht een deel van het vroeger boerenhuis rest. Gekasseid langwerpig onregelmatig vierhoekig binnenerf. Toegangspoort onder houten latei met doorrit naast overwelfde doorgang achter poortje onder I-latei, opgenomen midden in lang noordelijk bedrijfsgebouw aan de straat.

Ten zuiden, boerenhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag. Overeenkomstig uitgewerkte erfgevel (op het noorden) en tuingevel (op het zuiden). Vensters met hardstenen boogstenen en lekdorpels. Rechthoekige hardstenen deuromlijsting met latei op consooltjes. Gewijzigde indeling van aangepast interieur. Beide kelders onder de hoektravee met buitenkeldertrap en troggewelven tussen ijzeren liggers. Bakoven in lage westelijke zijaanbouw van twee traveeën (rest van vroeger boerenhuis). Aansluitende overluifelde poort afgedekt door pannen ezelsrug in zuidwestelijke erfhoek.

Ten westen, langsschuur; binnenin inscripties op houten onderdorpel van erfgevelvenster: M?SLDLP 1893.

Vroeger buurtmelkerijtje naar verluidt in het westelijk deel van noordelijk bedrijfsgebouw. Ten oosten, stallen, waarvan deel aan de straat in het tweede kwart van de 20ste eeuw verhoogd met bovenverdieping en aangepast tot afzonderlijke woning (nummer 23). Links opzij, kasseide oprit met ijzeren toegangshek aan overhoekse hekpijlers; zijdelings aan de straat palend vrijstaand bijgebouw, volgens kadasterarchief smidse van voor 1932.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Aan de oostelijke zijde is de woning met huisnummer 23 is gesloopt, net zoals het vrijstaande bijgebouw (smidse) en het ijzeren toegangshek.

• Informatie meegedeeld door de gemeente (30 december 2021).