Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilg Hart gebouwd in 1886 door Dominicus Van Der Meulen en naar de oprichter in de volksmond ook zogenaamd Domientjeskapel. Kapel in de voortuin van nummer 40 achter hekwerk, aanvankelijk horend bij vroegere hoeve waarvan enkel het gewijzigde boerenhuis (nummer 38) rest. Neogotische rechthoekige kapel met driezijdige sluiting. Baksteenbouw met verwerking van hardsteen; zadeldak (leien) voorzien van zeszijdig houten klokkentorentje; leien spits bekroond door ijzeren kruis. Scherpe puntgevel met vlechtingen, hardstenen topaflijning, geprofileerde schouderstukken, topkruisje. Omlijste spitsboogdeur; topoculus met driepas. Fraai gewit houtwerk van dubbele deur onder gevelsteen met opschrift O L V en vlammend hart onder kroon. Spitsbogige zijvensters; kruisbeeld aan ruitvormig bord met afdakje tegen blinde achtergevel.

Interieur van bidkapel met sedert circa 1990 overpleisterde wanden; geschilderd spits houten tongewelf. Neoclassicistisch getint marmeren altaar met beschilderd houten antependium, gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind, kruisbeeld. Vier houten wandconsoles met gepolychromeerde heiligenbeelden: Heilige Jozef, Heilige Antonius, Heilige Benedictus en Heilige Bernardus. Geschilderde neogotische houten staander met relikwiehouder. Gekleurde grisaille glas-in-loodramen, in bovenlicht van voorgevel met vermelding van bouwjaar en stichter kapel: 1866 D. Van Der Meulen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke