Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve aan kruising met Lierenhoek en naast voetweg, plek bekend staand als "Drie Pelgrims" of "Trois Pélérins" naar de verdwenen gelijknamige herberg aan de overzijde van de straat (zie kaart van Sint-Martens-Lierde door J. B. Minnaert van 1783). Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, wellicht nog deels minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Gekasseide onregelmatige vierhoekige binnenplaats met gewitte erfgevels; toegangspoort met brede doorrit naast voetgangerspoort opgenomen in zuidvleugel.

Ten noorden, gewit boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak, mogelijk opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw (zie kaart van 1783); lichte wijzigingen onder andere uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Erfgevel (op het zuiden) bewaart getoogde vensters met luikduimen. Rechthoekige achterdeur in vlakke hardstenen omlijsting. Driedelige overwelfde huiskelder onder oostelijke travee. Centrale kamer en opkamer bewaren samengestelde balklaag, waarvan moerbalken met afgeschuinde hoeken, en een dubbele haard; geschilderde bakstenen open keukenhaard met typische geprofileerde houten haardlijst en volks beschilderde schouwboezem met tekstbanderol "Geloofd zij Jezus Christus Amen".

Ten westen, dwarsschuur vernieuwd circa 1940. Ten oosten, stalvleugel met van noord naar zuid paardenstallen, aangepaste varkens- en koeienstallen. Gekasseide paardenstallen met lemen troggewelven tussen overhoekse houten liggers.

Ten noordwesten, in erfhoek gelegen bakstenen bakhuis van het tweedelige type met kleine haard naast vroegere ovenmond.

• Algemeen Rijksarchief Brussel, Kas van Religie, nummer 423.

Auteurs: Verbeeck, Mieke