erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
43904
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43904

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis met omringende tuin. Bakstenen tuinmuur aan de straatzijde met spaarvelden in visgraatverband, pannen afdekking tussen pijlers en ijzeren voetgangershek in de as van de voordeur. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat met dakklokje), wellicht gebouwd circa 1875. Lijstgevel behield de rechthoekige vensters en dito hardstenen deuromlijsting, de getande houten kroonlijst op uitgelengde modillons, doch oorspronkelijke gevelberaping met gewitte decoratie recent verwijderd en vervangen door egale geschilderde bepleistering. Geflankeerd door aanbouwen onder steil lessenaarsdak.

Bij de achterzijde aansluitende bijgebouwen; in L-vormige deel de vroegere paardenstallen met koetshuis en dwarsschuur; een bakhuis met stallen in een kleiner gebouw.

In de tuin, rest van schandpaal van Ophasselt (naar verluidt).


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43904 (Geraadpleegd op )