erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID: 4391   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4391

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Traditioneel breedhuis met van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, uit de tweede helft van de 16de eeuw, opgesplitst in twee woningen.

Omstreeks 1975 gedecapeerde lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met speklagen, steigergaten en een kwartholle daklijst, verankerd door smeedijzeren muurankers. Het parement van het linker pand (nummer 8) is nog vrij intact, de opstand van het rechter pand (nummer 6) werd op de bekronende gevelstrook na volledig heropgebouwd in een afwijkende ordonnantie. In het linker pand, inkomdeur met tussendorpel op korbeeltjes en aangepaste, rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen waarvan de kwarthol geprofileerde posten en negblokken evenals de lateien behouden bleven. Getrapt dakvenster van twee treden met schouderstukken en de aanzet van het overhoekse topstuk in de tweede travee. Het wordt geopend door een rechthoekig luik met kwartholle negblokken. In het rechter pand, tot garage verbouwde begane grond en rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4391 (Geraadpleegd op 03-08-2020)