Traditioneel rijhuis

Straat Moriaanstraat

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Stadswoning: geveldelen
gelegen te Moriaanstraat 10 (Antwerpen)

Beschrijving

Traditoneel rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met insteekverdieping onder een plat dak, uit de tweede helft van de 16de eeuw. Het betreft de achterbouw van Tabaksfabriek Stanislas Pauwels in de Wijngaardstraat.

De gedecapeerde en recent gekaleide lijstgevel is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste, gedichte kozijnen met kwartholle negblokken op de insteekverdieping. Aangepaste kruiskozijnen met kwartholle negblokken, vernieuwde latei en wigvormig ontlastingssysteem op de twee bovenverdiepingen. Deze laatste worden rechts geflankeerd door gedichte, rechthoekige luiken met kwartholle negblokken. Verbouwde pui.

Auteurs: Braeken, Jo