erfgoedobject

Traditioneel rijhuis

bouwkundig element
ID
4392
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4392

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel rijhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Stadswoning: geveldelen
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Traditoneel rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met insteekverdieping onder een plat dak, uit de tweede helft van de 16de eeuw. Het betreft de achterbouw van Tabaksfabriek M. Pauwels in de Wijngaardstraat. Dit gebouw werd in opdracht van Luc Peeters samen met de achter aanpalende panden in de Moriaanstraat gerenoveerd tot wooncomplex, naar een ontwerp door de architect Hugo Kinnaer uit 1988.

De gedecapeerde en recent gekaleide lijstgevel is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste, gedichte kozijnen met kwartholle negblokken op de insteekverdieping. Aangepaste kruiskozijnen met kwartholle negblokken, vernieuwde latei en wigvormig ontlastingssysteem op de twee bovenverdiepingen. Deze laatste worden rechts geflankeerd door gedichte, rechthoekige luiken met kwartholle negblokken. Verbouwde pui.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Traditioneel rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4392 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.