erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 43921   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43921

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Herenhuis achter fraai ijzeren straathek met centraal dubbel hek aan gietijzeren zuilen met dito bekroning met voluten en vruchtenkelken, gebouwd op plaats van een gesloten hoeve.

Dubbelhuis van vijf travee├źn en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (leien), van circa 1850. Gepleisterde en witgeschilderde voorgevel met arduinen plint en cordonlijst. Rechthoekige vensters met persiennes; nieuw houtwerk en kleine rechthoekige venstertjes in het hoofdgestel. Geblokte hoeklisenen en middenrisaliet met rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten en drie treden, bekronende waterlijst. Bewaarde paneeldeur met tussendorpel en bovenlicht. Beraapte zij- en achtergevel.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43921 (Geraadpleegd op 28-10-2020)