• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis voorheen met stokerij Vandercruyssen opgericht in 1860 in een bestaande hoeve, in 1864 met stoom aangedreven. Stopgezet in de jaren 1950.

Deels vrijstaand burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak (pannen, nok parallel met de straat) met ijzeren nokhek, links dakvenster en puntgevel boven de derde travee, uit begin 20ste eeuw. Kleurrijk geel bakstenen parement met ritmerende oranje pilasters met sierankers en arduinen plint, dorpels en cordon; groengeschilderd houtwerk. Asymmetrisch dubbelhuis met verspringende rooilijn na de tweede deurtravee. Aflijnend uitgewerkte houten kroon- en tandlijst op klosjes en uitgesneden modillons op de hoeken en onder de overstekende puntgevel met schoorstukken. Gekoppelde korfboogvormige vensters onder geblokte boog en waterlijst; dito deuropening met drie treden en glas- en gesmeed ijzeren deur met initialen V D C (Vandercruyssen) in bovenlicht. Trapeziumvormige houten erker in linkertravee.

Rechts aansluitende rode bakstenen vleugel met omlijste korfboogpoort gelijkaardige fraaie glas- en gesmeed ijzeren vleugeldeur.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief 1851-70, nr. 1498/ 50, 1547.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen