erfgoedobject

Herberg Stuivenberg

bouwkundig element
ID
43936
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43936

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Stuivenberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Stuivenberg
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Op een lichte zandlemige verhevenheid binnen de Scheldemeersen gelegen landelijke complex in U-vorm met drie Linden op het voorerf en omhaagd achtererf met bakhuis.

Centraal woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de landweg) met sporen van vlechtingen in rechter zijpuntgevel, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde witgekalkte gecementeerde voorgevel op gepikte plint en aflijnende hollijst onder de hanggoot. Rechthoekige vensters met groengeschilderde luiken en rechthoekige deur.

Linker vleugel, voormalige herberg, met deur in afgeschuinde hoektravee en gewitte gecementeerde zijgevels van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), van circa 1875. Getoogde deuren en vensters.

Rechts gewitte stalvleugel met rechthoekige en getoogde deur onder pannen zadeldak. Ten oosten, achteraan het erf, aan de straat palend gewit bakstenen bakhuis van het tweeledige type onder pannen zadeldakjes (nok parallel aan de straat).


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herberg Stuivenberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43936 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.