Tiendenhof en brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tiendenhof en brouwerij

Zogenaamd Tiendenhof en voormalige Brouwerij Van der Straeten, later Van Ooteghem.

Voormalige curia of vroonhoeve van de Sint-Baafsabdij en zetel van de heerlijkheid van Sint-Baafs, gelegen vlakbij de Sint-Bavokerk waarover de Gentse abdij het patronaatsrecht had, behorende tot het vroegste abdijdomein minstens teruggaand tot de 8ste tot 9de eeuw. Volgens een domaniaal document van 1227 uitgebaat door een meier, zeker sinds 1369 verpacht. Vanaf 1567 onder beheer van de bisschop van Gent. In 1779 opgetekend als herberg en afspanning.

Recent gerenoveerd woonhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat) met oude kern, aangepast in de eerst helft van de 19de eeuw. Plint van arduinblokken. Gepleisterde en beigegeschilderde lijstgevel met aflijnend hoofdgestel en geprofileerde daklijst. Ronboogvensters op arduinen dorpels; nieuw donkerbruin houtwerk en luiken. Gemarkeerd middenrisaliet met rechthoekige deur, drie treden, tussen vlakke pilasters onder gelede kroonlijst. Deur met tussendorpel en bovenlicht met vernieuwde roeden.

Gerenoveerd interieur met behouden laatgotische schouw met arduinen schoorstukken met mannen- en vrouwenhoofdje.

Rechts aansluitend bijgebouw van vier traveeën onder lager zadeldak, met oude kern zichtbaar aan vlechtingen in rechter zijpuntgevel. Verankerde witgekalkte straatgevel op gelijkaardige arduinen plint en aflijnende gelede daklijst. Getoogde openingen en één rondboogvormig, heden beluikte nis, voorheen met Christusbeeld (zie kerk). Rechts ervan geprofileerde bakstenen omlijsting met kruis en binnenin neogotisch plaasteren beeldengroep van de ommegang. Rechts gekasseide doorgang naar binnenplaats met voormalige bedrijfsgebouwen afgesloten door fraai ijzeren hek.

Ten zuiden, voormalige schuur, begin 19de eeuw reeds brouwerij, circa 1925 gedeeltelijk herbouwd en uitgebreid. Onderkelderd gewit gebouw van vier en vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder verspringend zadeldak (pannen, nok parallel met de straat) met laadvenster. Infrastructuur volledig verdwenen.

Ten westen, vrijstaand wagenhuis van drie traveeën gemarkeerd door steekboogpoorten, van circa 1875.

• VERHULST A., De Sint-Baafsabdij te Gent en haar grondbezit (VIIe-XIVe eeuw), Brussel, 1958, p. 511-512.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen