Traditioneel breedhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit de tweede helft van de 16de eeuw. Het pand werd in opdracht van Tony Langley en Greta Bauwens gerenoveerd en uitgebreid met een pseudo-traditionele nieuwbouw op het aanpalende hoekperceel met de Moriaanstraat, naar een ontwerp door de architect Karel Corsijn uit 1976. De uitvoering vanaf 1977 stond onder leiding van architect Jan Denkens.

Gedecapeerde lijstgevel in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. De begane grond met enkelhuisopstand en traliewerk is volledig vernieuwd in de 19de eeuw. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen waarvan de kwarthol geprofileerde negblokken behouden bleven. Het oorspronkelijk getrapte dakvenster in de eerste travee, geopend door een kozijn met kwartholle negblokken, is sterk aangepast.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#58042 en 18#58332.