erfgoedobject

Hoeve in L-vorm

bouwkundig element
ID
43954
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43954
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve in L-vorm ingeplant vlakbij de spoorweg met boerenhuis ten westen en stallen ten noorden van het deels verharde en begraasde erf met mestvaalt.

Boerenhuis van zes traveeën onder overstekend zadeldak op modillons (pannen in plaats van stro, nok loodrecht op de straat), in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde gewitte erfgevel op grijsgeschilderde plint. Rechthoekige vensters onder houten latei op dorpels met tegels; nieuw houtwerk; bewaarde duimen. Rechthoekige deur in grijsgeschilderde omlijsting in tweede travee.

Interieur met beschilderde balklaag met verschillende moerbalken met versierde uiteinden met rad- en wafelmotief; zwarte tegelvloer en één 18de-eeuwse paneeldeur.

Ten noorden, aansluitend bedrijfsgebouw met schuur en stallen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Verankerde gewitte gevels op grijze plint en met groengeschilderd houtwerk.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve in L-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43954 (Geraadpleegd op 23-06-2021)