erfgoedobject

Estaminet De Statie / Bij CH. Hoste, Koopman

bouwkundig element
ID
43959
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43959

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Estaminet De Statie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig "Estaminet De Statie / Bij CH. Hoste, Koopman", palend aan de spoorweg. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat), gebouwd in 1858 onmiddellijk na de aanleg van de spoorlijn. Heden gecementeerde voorgevel met gemarkeerd middenrisaliet en hoekpilasters met afgevlakte bossage en Ionische zuiltjes op de bovenverdieping; imitatiebreukstenen plint. Rechthoekige vlak omlijste vensters, op de bovenverdieping met sluitsteen en panelen op de borstwering. Beraapte zij- en achtergevel uitziend op het perron, eerstgenoemde met spiegel en geschilderde huisnaam. Achtergevel met centraal later uitbouwsel onder zadeldakje (nok loodrecht op de straat) en rechthoekige omlijste vensters.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Estaminet De Statie / Bij CH. Hoste, Koopman [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43959 (Geraadpleegd op )