erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4397   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4397

Beschrijving

Rechter pand van een geheel van twee gekoppelde, dubbele winkelhuizen, gebouwd in opdracht van de tinnegieter A. Verschueren-Baets (nummer 12) en de loodgieter Van Zeeland (nummer 14), naar een ontwerp door de aannemer A. De Pooter. Het project bestond uit vier volgens repeterend schema gekoppelde winkelhuizen, twee aan de Nationalestraat en twee aan de Kammenstraat, gescheiden door binnenkoeren. Nummer 12 werd recent verbouwd, nummer 14 was al langer ingrijpend gewijzigd.

Rijwoningen met drie travee├źn en vier bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, gedateerd 1882 in het hoofdgestel, op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement op dubbele consoles. Bovenbouw gemarkeerd door een gevelbreed balkon met gietijzeren leuning. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting op lekdremples, met oren op de eerste verdieping, en vierkante sluitsteen; vlakke omlijstingen en onderdorpels op de hoogste verdieping. Klassiek hoofdgestel met gekorniste kroonlijst op klossen en tandlijst; houten dakkapel met driehoekig fronton.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1882#111.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4397 (Geraadpleegd op 25-09-2020)