Rechter pand van een geheel van twee gekoppelde, dubbele winkelhuizen, gebouwd in opdracht van de blikslager A. Verschueren-Baets (nummer 12) en de loodgieter Van Zeeland (nummer 14), naar een ontwerp door de aannemer A. De Pooter uit 1882. Het project bestond uit vier volgens repeterend schema gekoppelde winkelhuizen, twee aan de Nationalestraat en twee aan de Kammenstraat, gescheiden door binnenkoeren. Nummer 12 werd recent verbouwd, nummer 14 was al langer ingrijpend gewijzigd.
Rijwoningen met drie traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, gedateerd 1882 in het hoofdgestel, op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement op dubbele consoles. Bovenbouw gemarkeerd door een gevelbreed balkon met gietijzeren leuning. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting op lekdremples, met oren op de eerste verdieping, en vierkante sluitsteen; vlakke omlijstingen en onderdorpels op de hoogste verdieping. Klassiek hoofdgestel met gekorniste kroonlijst op klossen en tandlijst; houten dakkapel met driehoekig fronton.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. & Braeken J. 2018: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204104 (geraadpleegd op ).
Breedhuis met bepleisterde lijstgevel, drie traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien) waarin een houten dakkapel: gedateerd 1882 op de fries onder de kroonlijst. Oorspronkelijke winkelpui met puilijst op dubbele consoles, waarboven doorlopend balkon met gietijzeren leuning. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, met oren op de tweede bouwlaag, en originele vierkante sluitstenen; vensters in plattebandenomlijsting met eenvoudig paneelwerk onder de lekdrempels op de hoogste verdieping. Bekronend hoofdgestel, de gekorniste kroonlijst op klossen en tandlijst.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4397 (geraadpleegd op ).