erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
43970
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43970

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Goed bewaard, haaks op de straat ingeplant dorpshuis met voorliggende moestuin en ijzeren hek aan vierkante pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (pannen, nok loodrecht op de straat), in kern uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gecementeerde, grijsgeschilderde voorgevel met verzorgde decoratie in art-decostijl van circa 1925. Getoogde, vlak omlijste vensters met bladvormige sluitsteen en bloemenpanelen op de borstwering en friezen op de penanten; bewaard houtwerk met gekleurd glas in de bovenlichten. Vlak omlijste getoogde deur onder kroonlijst op consoles; rechter paneel met opschrift: "Eug. Van der Haghen / Syngem".


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43970 (Geraadpleegd op )