Hoeve en landbouwstokerij

Beschrijving

Voormalige hoeve en landbouwstokerij, heden zogenaamd "Ter Beemt". Oorspronkelijk hoeve met losstaande bestanddelen, in de eerste helft van de 19de eeuw in het bezit van de familie Vandercruyssen en oprichting van een stokerij in 1839, verdergezet door de familie D'Haenens. Circa 1875 bouw van nieuwe bedrijfsgebouwen waardoor een gesloten complex ontstond. Stoomstokerij vergroot juist voor de Eerste Wereldoorlog; stopgezet en infrastructuur uitgebroken tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Gesloten hoeve met verschillende witgekalkte bedrijfsvleugels omheen een rechthoekige binnenerf met gekasseide oprit en centraal grasperk met imposante wilde kastanje. IJzeren toegangshek in zuidwestelijke hoek. Ommuurde tuin aan noord-, zuid- en westzijde. In de muur links naast de woning, ingewerkte nis met statie van de ommegang, "de geboorte van Christus". Ten westen, boerenhuis van zeven en één travee en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat), in kern opklimmend tot de 18de eeuw, volgens sporen van vlechtingen van een lager zadeldak in rechter zijpuntgevel, thans met voornamelijk 19de-eeuws voorkomen. Gewitte, volledig begroeide erfgevel op grijs geschilderde plint. Rechthoekige vensters, nieuw houtwerk met kleine roedeverdeling en luiken en halfronde venstertjes onder de gootlijst. Beraapte, nu witgeschilderde achtergevel met omlijste, grijs geschilderde vensters, getoogde deur en halfronde venstertjes op doorgetrokken kordon en decoratieve panelen onder de houten kroonlijst.

Interieur aangepast in de jaren 1930 met centrale gang en verschillende kamers met houten lambriseringen en schouwen, onder meer in neo-Vlaamserenaissance-stijl, deuren met supraportes en bewaarde oude balklaag.

Ten noorden, lange bedrijfsvleugel met voormalig stokerijgebouw met behouden ronde schoorsteen doorheen het zadeldak en aansluitende stallen. Rechthoekige en licht getoogde deuren, vierkante venstertjes en thans blinde halfronde venstertjes onder de houten kroonlijst. Laadvenster in rechtertravee. Ten oosten, aansluitende vleugel van circa 1875 met centraal open wagenhuis met drie getoogde poorten en rechthoekige doorritten in uiterste travee. Ten zuiden, palend aan de straat, gewitte schuurvleugel met rechthoekige poort en doorrit in de vierde travee. Voorts blinde straatgevel met aflijnende getrapte daklijst. Linker zijpuntgevel met geschilderde huisnaam. Rechts aansluitende vroegere arbeidershuisjes onder doorlopend pannen zadeldak.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen