Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4400

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl volgens de bouwaanvraag uit 1901 opgetrokken in opdracht van de kapper Lambert De Ruyter. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. De werken werden uitgevoerd in 1902.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de eerste verdieping, rust op een klassieke houten winkelpui met zijportaal. Deze bestaat uit bewerkte pilasters en een entablement op voluutconsoles, vanaf een plint uit blauwe hardsteen; het winkelraam is aangepast tot garage. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema. Verkleinende registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met casementen op de borstwering en onderdorpels. De eerste en tweede verdieping worden geaccentueerd door oren, sluitstenen en gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen, tandlijst en uitgelengde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#1782.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298312 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Neoclassicistisch breedhuis van drie traveeën en vier bouwlagen met zadeldak (pannen), gebouwd volgens bouwaanvraag van 1901 in opdracht van de heer De Ruyter. Houten winkelpui.

Bepleisterde bovenbouw met rechthoekige vensters op doorlopende lekdrempels en paneelwerk op de borstweringen; geriemde omlijstingen voorzien van oren en sleutels op tweede en derde bouwlaag. Brede kroonlijst op klossen en consoles, afgewisseld met casementen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1901#1782.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4400 (geraadpleegd op ).