erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
44000
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44000

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Aan de straat palende vrij imposante semi-gesloten hoeve met boerenhuis ten zuiden, stallen en poortgebouw ten westen en grote dwarsschuur ten oosten van het vierkante binnenerf, aan de onbebouwde noordzijde met muur en beplanting.

Ten zuiden, boerenhuis van zes (?) traveeën onder mank zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met rechts verankerd zijaandak met vlechtingen uitziend op de straat, opklimmend tot begin 18de eeuw, naar verluidt op de haardbalk 1707 gedateerd. Gewitte gevels met aangepaste erfgevel en straatgevel met in de top behouden rechthoekig venstertje in bakstenen omlijsting op neuten met oren en geprofileerde, zwartgeschilderde waterlijst. Eronder aangepaste vierkante vensters. Ankers met kram en krul.

Ten westen, poortgebouw en stallen onder verspringende zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met hoge rechthoekige poort met doorrit, voorts verankerde blinde straatgevels.

Ten oosten, gewitte dwarsschuur onder pannendak met luchtspleten in linker zijpuntgevel.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Semi-gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44000 (Geraadpleegd op 15-06-2021)