Classicistische pastorie met omgevende tuin gebouwd aan het eind van de 18de eeuw ter vervanging van de oude pastorie bij de Sint-Martinuskerk.
Te Meilegem wordt een eerste pastorie gesignaleerd in 1717. Het gebouw telde één bouwlaag en was van leem. In 1735 wordt er in de parochieverslagen gemeld dat ze in slechte toestand is. Ze werd anno 1789 in opdracht van pastoor C.P. De Leener vervangen door de huidige pastorie. Het pand werd gerestaureerd in 1856 toen onder andere 22 vensters geplaatst werden. Recent werd ze nog in 1967 en 1999-2000 gerenoveerd.
Het classicistische herenhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen en wordt afgedekt door een zadeldak met pannen. De beraapte en witgeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand wordt afgelijnd door een eenvoudig hoofdgestel rustend op vier classicistische consoles. De rechthoekige vensters met houten kruiskozijnen en de deur zijn gevat in een vlakke omlijsting: de benedenvensters worden afgesloten met persiennes. Volgens het klassieke 18de-eeuwse bouwtype wordt het hoofdgebouw geflankeerd door lagere zijtraveeën onder een lessenaarsdak met oculus in de geveltop. De eenvoudige gecementeerde achtergevel vertoont een gelijkaardige ordonnantie als de voorgevel met rechthoekige vensters, voorzien van rolluiken, voorheen met luiken aan benedenvensters. De oorspronkelijke deur midden de gevel is gedicht. De linker zijpuntgevel bevat twee oculi en een sierlijk anker in geveltop.
Het interieur behield zijn traditionele indeling. De trap en het interieurschrijnwerk dateren allen uit het laatste kwart van de18de eeuw en getuigen van de overgang tussen rococo en Lodewijk XVI-stijl. De grote kamer links van de centrale gang bezit een fraai drieledig bepleisterd plafond en classicistische schoorsteenmantel. Het kleine bureau bezit een classicistische schoorsteenmantel tussen ingemaakte eikenhouten kastjes. Andere kamers zijn voorzien van zuivere Lodewijk XVI-schouwen. De eikenhouten bordestrap in classicistische stijl met een fraai gesculpteerde trappaal en balusterleuning domineert de hal. De verschillende kamers worden afgesloten door eikenhouten paneeldeuren.
De woning werd recentelijk gerestaureerd met behoud van de waardevolle elementen en zonder afbreuk te doen aan de eigenheid en karakter van het pand.
Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Mertens J. 2015: Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/181107 (geraadpleegd op ).
Voormalige pastorie, gelegen ten noorden naast de kerk. Huis met dienstgebouwen in U-vormige opstelling rondom voortuintje met vernieuwde afsluiting.
Classicistisch herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), daterend van 1784, ook jaar van de heropbouw van de kerk, ter vervanging van de oude pastorie van één bouwlaag hoog. Restauratie in 1856, onder meer plaatsen van 22 vensters. Gerestaureerd circa 1967 en in 1999-2000 volledig gerenoveerd. Beraapte en witgeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand onder eenvoudig hoofdgestel rustend op vier classicistische consoles. Rechthoekige vensters met houten kruiskozijnen en deur in vlakke omlijsting; benedenvensters met persiennes. Flankerende lagere zijtravee onder lessenaarsdak met oculus in geveltop. Gecementeerde achtergevel met rechthoekige vensters, voorheen met luiken aan benedenvensters, zie bewaarde duimen, en gedichte deur. Links zijpuntgevel met twee oculi en sierlijk anker in geveltop.
Interieur. Twee aansluitende overwelfde kelders. Eikenhouten bordestrap in classicistische stijl met gesculpteerde trappaal en balusterleuning. Eikenhouten paneeldeuren. Ruim salon met drieledig gepleisterd plafond en classicistische marmeren schouw en stucversiering op schouwmantel. Kamer achter het trappenhuis met classicistische stucschouw tussen vaste eiken kastjes in dezelfde stijl.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Lanclus K. 2000: Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/44012 (geraadpleegd op ).