erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
44018
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44018

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen uit de 18de eeuw, in 1835 bekend als huis van molenaar en olieslager J. Van der Beken en later van brouwer L. Van der Beken, die in 1897 de ertegenover gelegen Ijzerkotmolen omvormde tot brouwerij. Erf afgesloten door ijzeren hek aan bakstenen pijlers.

Ten noorden, mooi boerenburgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met in de 20ste eeuw toegevoegde centrale dakkapel en oeils-de-boeuf, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw. Heden in restauratie. Rood geschilderde bakstenen gevels met dubbelhuisopstand en imitatiezandstenen neg- en hoekblokken en puilijst. Licht getoogde vensters met persiennes. Deur in gesinterde bakstenen omlijsting op arduinen trap. Analoge achtergevel met centrale rechthoekige uitbouw.

Ten oosten en ten zuiden, eveneens rood geschilderde stallen uit midden 19de eeuw en in 1910 bijgebouwd wagenhuis van baksteen met contrasterende gele baksteenbanden.

Ten noordoosten achter het woonhuis, merkwaardig dienstgebouw met bakhuis onder lessenaarsdak, voorzien van een decoratieve roodgeschilderde bakstenen siergevel van twee travee-nissen met blinde rondboogvensters op de bovenverdieping.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Afsluitingshaag van haagbeuk

  • Is deel van
    Galerijpad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44018 (Geraadpleegd op )