Ommegangkapel Groot Kapelle

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Langemunte. Vijfde kapel van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën in oorsprong uit de 17de eeuw, in opdracht van familie Imschoot vergroot en voorzien van een nieuwe toegang in 1890. Gerestaureerd. Erachter linde.

Rechthoekig bakstenen gebouw in neogotische stijl onder zadeldak (leien) met vorstkam en met apsis onder lager dak. Gevels geschraagd door versneden steunberen. Overluifelde voorpuntgevel bekroond met ijzeren kruis. Spitsboogdeur en erboven blinde oculus met geschilderd letters AM. In zijgevels, één spitsboogvenster.

Interieur: Houten spitstongwelf, kleurrijke tegelvloer en bidstoelen. Glasramen met leliemotief volgens opschrift geschonken door de familie Imschoot. Plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld op houten altaar.

• Sint-Maria-Latem, Kerkarchief.
  • DIERICKX N. 1997: Ons Zwalm, Zwalm, 40.