Café in neoclassicistische stijl op de hoek van Orteliuskaai en Sint-Pietersvliet gebouwd in opdracht van de heer Lenaers, naar een ontwerp door de architecten Jean en Louis Le Roij uit 1887. Gesloopt voor een nieuwbouwcomplex omstreeks 1992.
Het café Lenaers behoort tot het rijpe oeuvre van Jean Le Roij, die in Antwerpen actief was van midden jaren 1860 tot omstreeks 1905. Waar zijn architectuur aanvankelijk werd gekenmerkt door een conventioneel neoclassicisme, begon hij vanaf de jaren 1880 zoals vele van zijn generatiegenoten sporadisch de neo-Vlaamserenaissance-stijl toe te passen. Voor dit project werkte hij samen met zijn zoon Louis Le Roij, over wie weinig bekend is.
Afgeschuind hoekhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak. Lijstgevel uit beschilderd baksteenmetselwerk, gelardeerd door natuurstenen banden met diamantkoppen, op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde hoektravee, die wordt gemarkeerd door een balkon. Breed opengewerkte cafépui met hoekportaal, en registers van rechthoekige en rondboogvensters, op de eerste verdieping geaccentueerd door driehoekige frontons en op de tweede door gestrekte waterlijsten, beide deels op consoles. De drie rechter traveeën zijn iets eenvoudiger van opzet. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst op klossen en gekoppelde consoles vormt de gevelbeëindiging.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Café in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297662 (geraadpleegd op ).
Beschilderd bakstenen hoekhuis van drie bouwlagen, in neoclassicistische stijl daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Horizontaal gemarkeerd door bepleisterde horizontale banden, soms met diamantkop-versiering, door doorgetrokken lekdrempels en kordons en ten slotte door de beëindigende kroonlijst met tandlijst, klossen en gekoppelde consoles. Rechthoekige vensters gemarkeerd door waterlijsten; op de bel-etage bovendien door driehoekige frontons. Rondboogvensters in eerste en derde travee. Rechts aanbouw van drie traveeën in verdergezette doch vereenvoudigde stijl. Vernieuwde bedaking met dakkapellen.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Café in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4403 (geraadpleegd op ).