Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Deelgemeente Sint-Maria-Latem
Straat Latemdreef
Locatie Latemdreef 55, Zwalm (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zwalm (adrescontroles: 05-05-2008 - 05-05-2008).
  • Inventarisatie Zwalm (geografische inventarisatie: 01-06-1999 - 31-05-2000).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Deze bescherming is geldig sinds 12-12-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Pastorie, gelegen in voorheen fraai aangelegde tuin met achterin op heuveltje een Mariagrot; aan de straat afgesloten door meidoornhaag en toegankelijk via verdwenen hek aan bakstenen pijlers en een tweede toegang in de Bergstraat. Gebouwd naar ontwerp van P. De Clercq (Erondegem) in 1847; ervoor gezamenlijke pastorie met Nederzwalm in de Neerstraat aldaar; hersteld in 1869 en gerestaureerd in 2000.

Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) voorheen met dakruitertje. Voorheen grijsberaapte, nu gele ruw gepleisterde lijstgevel met middentravee bekroond door driehoekig pseudo-fronton met oculus voorzien van ijzeren roedeverdeling. Twee keldervensters in arduinen omlijsting. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting van pilasters met hoofdgestel waarop jaartal 1847. Rechthoekige beluikte benedenvensters en rondboogvormige bovenvensters, vroeger met persiennes. Vensters met vernieuwd houtwerk naar oud model en bewaarde arduinen dorpels. Zijaanbouwsels onder lessenaarsdak. Gelijkaardige nog beraapte achtergevel met centrale houten dakkapel in plaats van fronton.

Links, begin 20ste eeuw toegevoegde bakstenen bijgebouwen van één bouwlaag onder pannendak. Interieur. Gang met zwarte marmeren tegels. Deels bewaarde vloeren met rode tegels in spreekplaats en salon en zwarte plavuizen in keuken, eenvoudige marmeren schouwmantels met stucwerk op boezem, plafonds met sober stucwerk en trap met versierde houten trappaal.

  • Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1830-1850, nummer 2542/6.
  • Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1851-1870, nummer 1785/15.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2000

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Latemdreef

Latemdreef (Zwalm)

is gerelateerd aan Afsluitingshaag van haagbeuk bij pastorietuin

Latemdreef 55 (Zwalm)

is gerelateerd aan Afsluitingshaag van hulst bij pastorietuin

Latemdreef 55 (Zwalm)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.