Vrije Basisschool en klooster

Beschrijving

Vrije Basisschool. Klooster en school van de zusters van Sint-Franciscus van Assisië van Opbrakel opgericht in 1898. Gebouwd onder impuls van pastoor L. Geltmeyer met bakstenen uit eigen steenbakkerij. In 1941 oprichting van "Huize ten Berg". In 1950 bouw van nieuwe klaslokalen. In 1970-72 uitbreiding van "Huize ten Berg".

Groot gebouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met vierkant dakruitertje. Nu wit geschilderde lijstgevel met rechthoekige verkleinde vensters met vernieuwd houtwerk. Links korfboogvormige poort in arduinen geblokte omlijsting gevat in rechthoekige met kroonlijst. Binnenin volledig verbouwd.

• BATON M. 1998: Honderd jaar klooster en school te Sint-Maria-Latem, in De Zwalmgalm, III, 4, 4-6.

Auteurs: Lanclus, Kathleen