erfgoedobject

Wederopbouwhoeve Noord-Bellegoed

bouwkundig element
ID
44049
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44049

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Noord-Bellegoed
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1777) en Vandermaelenkaart (1840-1845) als semigesloten met vierkante omwalling en boomgaarden; voormalig goed van de Ieperse patriciërsfamilie Belle, samen met drie andere, zogenaamd Oost-, Zuid- en West-Bellegoed. Heden alle in het bezit van het O.C.M.W. Na de Eerste Wereldoorlog diende ook het Noord-Bellegoed heropgebouwd, volgens de bewoner in 1921-22, naar ontwerp van architect C. Schmidt (Ieper), "huisontwerper" van de toenmalige C.O.O. Naast vermoedelijk zelfde architect, ook nog andere gemeenschappelijke kenmerken als semigesloten aanleg en omvang en sobere, kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur grosso modo teruggaand op de traditionele hoevebouw wat opstelling, aanplantingen, streekeigen bouwmaterialen en onderdelen betreft evenals de "verbeterde" indeling van woon- en bedrijfsruimten. Voor een "Bellegoed" typerend maar voor de streek eerder uitzonderlijk ingebouwd poortelement onder hoger uitstekende bedaking; afgewolfd aan voorzijde (nokrichting loodrecht op het woonhuis); getoogde inrijpoort tussen steunberen en onder hergebruikte zandstenen gevelsteen met jaartal 1636(?). Wapenschild van de familie Belle uitgebeeld op een verzorgde reliëfsteen ingemetseld in een hekpijler aan de straat.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve De koppelhofsteê

  • Is deel van
    Zuidschote


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wederopbouwhoeve Noord-Bellegoed [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44049 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.