Teksten van Café in eclectische stijl

Café in eclectische stijl ()

Café in eclectische stijl volgens de bouwaanvraag uit 1904 opgetrokken in opdracht van Joseph Bellens. Omstreeks 1992 gesloopt voor de uitbreiding van de aanpalende Scaldis Buildings.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel uit tweekleurig (geel en rood) baksteenmetselwerk, op een plint uit blauwe hardsteen. Registers van licht getoogde inkom-, terrasdeuren en vensters met gekleurde ontlastingsbogen en cordonvormende lekdrempels. Casementen waarin tegelpanelen accentueren de borstweringen en de fries. Houten kroonlijst op modillons. In het privé-portaal links, oorspronkelijke neorenaissance-getinte houten deur.

Auteurs:  Braeken, Jo

Stadswoning ()

Eenvoudige kleurige bakstenen (geel + rood) lijstgevel van drie traveeën en vier bouwlagen, onder plat dak uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Licht getoogde vensters met gekleurde ontlastingsbogen en doorlopende arduinen lekdrempels. Borstweringen verlevendigd met casementen. gevuld met faiencetegels. Houten kroonlijst op modillons. Regelmatig ritme van de gevelordonnantie verstoord in benedenverdieping alwaar brede en smalle muuropeningen. Links, oorspronkelijke neorenaissance-getinte houten deur. Verwant met nummer 6, 7, 8.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek