Zusterhuis en zusterschool

Beschrijving

Respectievelijk zusterhuis en zusterschool, zogenaamd "Onze dorpsschool-Zonneburcht", (vrije kleuter- en lagere school) naar ontwerp van architecten Charles Pil en Henri Carbon (Oostende) van 1921. Baksteenbouw op gecementeerde plint in een regionaliserende wederopbouwstijl. Zusterhuis: dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder hoog, gebogen zadeldak (leien, nokrichting parallel aan de straat). Gevelritmering door middel van lisenen en spaarvelden onder overkragend korfboogfries. Hoeksteunberen met versnijding. Korfboogvensters en rondboogdeur, beide in strekse omlijsting. Vernieuwd houtwerk. Rechter zijgevel onder meer voorzien van Brugse travee en blinde oculi. Links van het huis, aanleunende simili-grot (bossage) ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

School: éénlaagse klasvleugel van veertien traveeën onder zadeldak (cementpannen, nokrichting parallel aan de straat). Dakvenster voorzien van tuitgevel met muurvlechtingen en beglaasde beeldnis op bakstenen sokkel, aan speelpleinzijde. Lange gevels geritmeerd door middel van getoogde muuropeningen, onder meer grote klasramen, onder strekse latei, en vlakke steunberen. Zijtuitgevels met aandak en muurvlechtingen. Uitgewerkte schoorsteentravee bij de noordelijke zijgevel, waartegen lager aanbouwsel met tuitgeveltje van één travee onder zadeldak.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 12840.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine