Gedenkplaat Hedd Wyn (Langemark - WOI) ()

De gedenkplaat hangt aan de gevel van Boezingestraat 158, ter hoogte van het kruispunt met de Groenestraat (het zogenaamde Hagebos).

Ellis Humphrey Evans werd geboren in 1887 in een grotendeels Welshtalig dorp in Noord-Wales. Vanaf 1906 nam hij deel aan de traditionele poëziewedstrijden. In 1910 kreeg hij het pseudoniem ‘Hedd Wyn’ (‘Lichtende Vrede’). Zijn geliefde thema’s waren romantisch, zoals de natuur en godsdienst. In 1915 nam hij voor het eerst deel aan de nationale poëziewedstrijd.

Inmiddels was het oorlog en Welshmen meldden zich massaal als vrijwilligers. Hedd Wyn droeg zijn gedichten vaak op aan zijn lijdende dorpsgenoten. Vanaf oktober 1916 werkte hij aan zijn inzending voor de nationale poëziewedstrijd van 6 september 1917 met als opgelegd thema ‘de held’.

In februari 1917 gaf hij zelf gevolg aan het oproepingsbevel. Op 31 juli 1917 veroverde het 15th battalion Royal Welsh Fusiliers de Pilckem Ridge en rukte vervolgens op naar Iron Cross (Hagebos). Private Evans werd geraakt, overleed op 30-jarige leeftijd, waarschijnlijk in een eerste hulppost nabij Iron Cross. Hij werd begraven op Artillery Wood Cemetery te Boezinge, waar hij nog steeds ligt.

Hedd Wyn won postuum de nationale poëziewedstrijd, kreeg de 'Zetel' als prijs en werd een nationale legende: hij kreeg een standbeeld, zijn geboortehuis en zijn woonplaats kregen gedenkplaten en werden bedevaartsoorden. In Langemark, aan het kruispunt Hagebos, werd naar aanleiding van de 75ste verjaardag van zijn dood deze gedenkplaat onthuld op 31 juli 1992.

Rechthoekige grijze, hardstenen gedenkplaat met een metalen plaat met daarop een buste van Hedd Wyn en de tekst , '1887 Hedd Wyn 1917', 'Nabij dit kruispunt werd de Welshe dichter Hedd Wyn (Ellis Humphrey Evans) dodelijk gewond op 31 juli 1917. Geboren op 13 januari 1887 in Trawsfynydd (Wales). Posthuum winnaar, op 6 september 1917, van de belangrijkste poëzieprijs van Wales: de Zetel van de Nationale Eisteddfod, gemaakt door Eugeen Vanfleteren uit Mechelen. Voltooide zijn bekroond gedicht "Yr Arwr" (De Held) te Flèchin (Frankrijk) op 15 juli 1917, op weg naar het front. Begraven op Artillery Wood Cemetery, Boezinge.', '31 VII 1992', 'Gemeente Langemark-Poelkapelle, Stad Ieper, IJzerbedevaartkomitee'. In zwarte letters op een lichte achtergrond. Deze tekst wordt voorafgegaan door de Welshe en de Engelse vertaling ervan.

  • DEHANDSCHUTTER L. 1994: Hedd Wyn. Een Welshe tragedie in Vlaanderen.

Bron: WOI Relict (683): Gedenkplaat Hedd Wyn (Langemark - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café Hagebos [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391781 (geraadpleegd op ).


Café Hagebos ()

Zogenaamd "Café Hagebos", zie opschrift op rechthoekig casement boven de deur. Herberg-afspanning met achterliggende dwarsschuur en ommuurd erf met bakstenen hekpijlers aan Ieperstraat. Soortgelijk ontwerp, nummer 37. Hoekhuis van vijf linker traveeën + afgeschuinde hoektravee + twee rechter traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakrand op modillons, van jaren 1920. Verankerde rode baksteenbouw. Klimmende dakkapel links. Hoektravee uitlopend op dakvenster in puntgevel. Muuropeningen en dwarsschuur met stallingen zijn gelijk als in nummer 37. Analoge bebouwing met afgeschuinde hoektravee, echter aangepaste muuropeningen aan overzijde van straat, hoek Groenestraat/Boezingestraat, nummer 113.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café Hagebos [online], https://id.erfgoed.net/teksten/44067 (geraadpleegd op ).