Steenbakkerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steenbakkerij

Beschrijving

Rechts van nummer 27 gelegen. Voormalige steenbakkerij (onder meer draineerbuizen), parallel aan de spoorlijn gelegen; gebouwd in 1960 en slechts een tiental jaren werkzaam; op het moment van inventarisatie: fokkerij van knaagdieren. Baksteenbouw met betonnen, mijterbogige overwelving. Lange gevels gestut door middel van steunberen. Deels behouden tunneloven. Tegen de voorgevel aanleunende loods met golfplatenbeschieting op I-balken.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Joseph Dumoulin richtte hier na de Eerste Wereldoorlog een steenbakkerij op, ten behoeve van de wederopbouw in de Westhoek. Rond 1961 vernieuwde Dumoulin deze steenbakkerij in een poging om het ganse productieproces meer te automatiseren, aan de hand van platforms waarop de kleistenen konden drogen. Deze platforms konden vervolgens via spoorrails de tunneloven in en uitgereden worden. Omdat de droogtijd te kort was en de kwaliteit van de bakstenen bijgevolg slechter was, werd dit geen succes.

• S.N. s.d.: Langemark: steenbakkerij Dumoulin [online], Westhoekverbeeldt.be (geraadpleegd op 17 juni 2022).
  • DESCHEEMAEKER K. 2020: Bronnen voor bedrijfshistorisch onderzoek, de casus van de steen- en buizenbakkerij Dumoulin, Histories Magazine 3 [online], www.historiesvzw.be (geraadpleegd op 17 juni 2022).