Landhuis

Beschrijving

Voormalig buitengoed, heden gemeentehuis, opgericht op plaats van fraai kasteel met twee vierkante hoektorens uit begin 19de eeuw, vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Imposant gebouw met omringende grasperken en geasfalteerde parking, middenin het deels verkavelde (zie nieuwe bouw) kasteelpark met behouden vijver.

Breedhuis van drie en een halve travee en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), gedateerd en gesigneerd door middel van gevelsteen in linker zijgevel "Reconstruit l'an 1926-1927. Le propriétaire Raoul Cotteau de Patin. Les architectes H. Steels & V. Renders. L'entrepreneur L. Vanneste-De Berdt". Verankerde gele baksteenbouw op natuurstenen sokkel. Constructieve en decoratieve elementen van arduin. Verhoogde begane grond. Centraal deurrisaliet uitlopend op dakvenster onder geknikt zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis) rustend op schouderstukken. Aflijnende houten gootlijst op modillons. Klimmende en driehoekige dakkapellen. Rechthoekige vensters, voornamelijk gekoppeld onder gezamenlijke latei. Ovale oculus rechts. Rechthoekige, deels beglaasde deur met voorportaal voorzien van korfbogige opening met arduinen negblokken, sluitsteen en aansluitend bordes. Rechthoekige erker onder afgewolfd lessenaarsdak, tegen rechter zijgevel. Achtergevel zoals voorgevel, getypeerd door middel van centraal risaliet met afgeronde houten erker en dakvenster onder gebogen kroonlijst, rustend op schouderstukken en consoles. Tegen de linker travee aanleunende haakse uitbouw onder lager mansardedak, in aansluitende stijl. Inkom via overluifeld houten portaaltje en steektrap. Wapenschilden van voormalige kasteelbezitters binnenshuis.

• PRIEM V., Het kasteel van Langemark, in Iepers Kwartier, V, 1969, p. 9-11.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De afgeronde houten erker aan de achterzijde bleef niet behouden. Links van het gebouw werd een nieuwbouw opgetrokken.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Polderrand (18 november 2022).
Auteurs: Jacobs, Els

Uiterst links op de voorgevel hangen twee gedenkplaten, waarvan één in verband met de gasaanval van april 1915. Het betreft een rechthoekige witmarmeren plaat met opschrift: "1914-1918 - Ici le 22 Avril 1915 se déclencha la première attaque par les Gaz ou fut décimée la 87e D.I.T. Française qui arrêtait en ce lieu l'invasion allemande depuis octobre 1914".

Het andere gedenkteken houdt verband met de Tweede Wereldoorlog.

• BOGAERT N. & DECOODT H. 2004: Gedenkplaat Franse 87e Division d'Infanterie Territoriale Gasaanval (Langemark - WOI) (2004) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391785 (geraadpleegd op 2 mei 2022).