Hoeve Eeckhoutthiende

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Eeckhoutthiende

Beschrijving

Volgens naambord "Eeckhoutthiende". Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: L-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen, zijnde boerenhuis en schuurvleugel, respectievelijk ten noordwesten en noordoosten van begraasd erf; met schijnvoegen gecementeerd kapelletje onder zadeldak, rechts van geasfalteerde zuidelijke erfoprit; tabaksast links; aanplanting: erf afgezet met doornhaag; boomgaard achter het boerenhuis; tabaksveld nabij -ast; materialen: verankerde, rode baksteenbouw; mechanische pannen voor zadeldaken met overstekende rand op houten modillons, geknikt en voorzien van klimmend dakvenster bij boerenhuis, doorbroken door schuurpoort onder luifel bij schuurvleugel; houten latei en bakstenen lekdrempel bij huis- en stalopeningen, "traditiegebonden" houtwerk; streekeigen bouwelementen: rechthoekige muuropeningen onder korf- of rondbogige ontlastingsboog; uilengat in zijgeveltop op tandlijst, van boerenhuis en schuur; hoeksteunberen bij laatst genoemde; indeling: boerenhuis met rechts opkamer boven rechthoekige kelderopening onder getoogde ontlastingsboog; schuurvleugel met bak- en melkhuis, stallingen, dwarsschuur, privaat, stallingen en lager wagenhuis met korfbogige muuropening onder afgewolfd zadeldak rechts. Recente lage aanbouwsels onder plat dak tegen zijgevels en achtergevel van boerenhuis; loods ten oosten van hof.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine