Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoeve, grosso modo gelijkend op hoeve Krikhof en mogelijk van dezelfde architect teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: U-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen te weten boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stal- (nokrichting loodrecht op het huis) en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), respectievelijk ten zuidwesten, noordwesten en zuidoosten van een geasfalteerd erf; zuidwestelijke erfoprit, gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijlers met hek aan de straat; aanplanting: moestuin voor het boerenhuis, palend aan de straat; notelaar midden het erf; boomgaard ten westen; materialen: verankerde baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende rand op houten modillons, bij boerenhuis doorbroken door dakvensters onder overkragend wolfsdak, bij stalvleugel door klimmende dakvensters; bakstenen kordon ter markering van plint; bakstenen lekdrempels en strekken bij de korfbogige muuropeningen; I-balk met rozetten, in combinatie met getoogde ontlastingsboog, boven de wagenhuisopening; "traditiegebonden" houtwerk, gebruikt voor vensterluiken en kleine roedeverdeling, tweedelige staldeuren, korfboogpoort en rechthoekige schuurpoort met dito deurtje; indeling: boerenhuis met links opkamer. Rondbogige kelderopeningen in linker zijgevel; stalling met haakse vleugel tegen achtergevel; schuurvleugel met links wagenhuis, dwarsschuur en rechts stalgedeelte. Recent aanbouwsel onder zadeldak (golfplaten) aanleunend tegen de schuur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine