Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout) van 1922. Eclectisch breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met rechts aanbouwsel van één travee en één bouwlaag onder onderbroken zadeldak (mechanische pannen), met getrapte dakvensters. Aflijnende houten gootlijst op consoles. Verankerde baksteenbouw op arduinen sokkel; gebruik van natuursteen voor onder meer boven- en onderdorpels, imposten, consoles, dekplaten. Invloed van neo-Vlaamse renaissancestijl in opvatting van muuropeningen: rechthoekig, verdiept in geprofileerde korfboogomlijsting, links opgevat als "Brugse travee"; middenrisaliet van twee traveeën uitlopend op breed, getrapt dakvenster met oculi; benedenvensters voorzien van getoogde ontlastingsboog onder overkragende korfboogfries op imposten. Korfboogvenster en -poortje in aanbouwsel. Kleine roedeverdeling in bovenlichten. Beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind op sokkel, onder overstek, op hoek met rechter zijgevel.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 12841.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine